Ali brezžično omrežje (Wi-Fi) škoduje zdravju?

30 07 2007

Dejstvo je, da wireless omrežje oddaja elektromagnetno valovanje. O vplivih tega na naše zdravje je težko govoriti, saj obstaja šele borih 6 let in kakšnih kvalitetnih študij zaenkrat še ni. Signal WiFi-ja naj bi bil sicer celo šibkejši, kot signal pri mobilnih telefonih, kar se lepo opazi, ko nam računalnik prične loviti slabše, ko je med njim in routerjem nekaj zidov, mobilni telefoni pa se s temi preprekami bolje spopadajo.

Obstajajo pa pritožbe ljudi, ki tožijo o glavobolih, utrujenosti in zmanjšani koncentraciji in ti simptomi naj bi se pojavili, ko so ali doma, ali na delovno mesto vgradili brezžično omrežje. Ti simptomi naj bi po odstranitvi brezžičnega omrežja izginili. Znanstveniki razlagajo, da je nek majhen procent ljudi močneje občutljivih na elektromagnetna valovanja in jim hitreje pride do živega. Nekatere študije govorijo o enem človeku na 10.000, nekatere pa celo o 30 procentih ljudi.

Signal je najmočnejši pri oddajniku, torej anteni routerja in se hitro šibi, zato je dobro poskrbeti, da routerja nimamo postavljenega direktno na mestu, kjer sedimo pred računalnikom.

Torej eno dejstvo je, da je signal sevanja WiFi omrežja šibkejši od raznih televizorjev, mikrovalovnih pečic in podobno. Druga stvar je tudi, da ko dobimo brezžično omrežje se naše deskanje po spletu lahko podaljša dolgo v noč, in da se zaradi prekomernega buljenja v ekran in premalo spanca pojavijo zgoraj našteti simptomi. Drugo dejstvo pa je, da WiFi oddaja elektromagnetno sevanje, ki našemu organizmu ni blagodejno.

Naj bo škodljivo ali ne, brezžična omrežja zagotovo ne bodo prav hitro izginila, oziroma jih bo vedno več. Največja vroča točka brezžičnega interneta na svetu je kar cel Manchester. O vplivih, in tudi o vplivih mobilnih telefonov pa bomo bolj natančno lahko govorili šele čez nekaj let, ko se, upajmo da ne, pokažejo posledice. Če se ta valovanja izkažejo za zelo škodljiva, lahko kmalu na teh izdelkih pričakujemo napise “Wireless ubija”, kot na cigaretih.

Obstaja tudi združenje, ki se bori proti brezžičnim signalom. Imenujejo se wavefighters.

O tem pišem, ker sem nedavno tudi sam omrežil hišo in internet lovi sto na uro. Me pa je zanimala jakost sevanja, o kateri sem od proizvajalca routerja izvedel bore malo. Zgoraj navedene podatke sem dobil na vnunetu in sicer: stran1, stran2.

logo wavefightersov


Dejanja

Informacije o objavi6 odzivov v “Ali brezžično omrežje (Wi-Fi) škoduje zdravju?”

30 07 2007
erzo erzo (19:33) :

nekaj malega tukaj http://slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=221225

verjetno se na slo-techu še kaj najde.

sicer sem pa mnenje, da se posebej ni treba obremenjevat glede škodljivosti wifija ker itak obstajajo močnejše frekvence. od miši, gsm-a pa naprej…
kolko je gsm-ov in kolko WR omrežij? zanemarljivo, res.
tisti, ki jih kao jebe koncentracija, boli glava in nevem kaj še, so pa navadni hipohondri.

31 07 2007
Vsenaoblog » Trač blogi in rumeni tisk (14:15) :

[...] bi se bilo morda vredno vprašati ali raje beremo o novih petkah Victorie B.1 ali pa morda o morebitnih škodljivih posledicah uporabe brežičnega interneta. Hja, vpleteni smo predvsem v drugo. Koliko pa vam pomenijo 15 centimeterske petke gospe Beckamove, [...]

1 09 2007
Digitalni svet… » Ali je brezžični internet res smrtno nevaren? (09:02) :

[...] : joste.blog.siol.net , Vnunet1, Vnunet 2.   Objavil nacka, dne 31.08.2007 v [...]

18 11 2008
Teddy81t (12:15) :

Zanimivo, da dejansko obstajajo ljudje, ki trdijo, da jih sevanje wireless omrežja moti in povzroča glavobol in ne vem kaj še vse…

Je pa res, da je to sevanje zanemarljivo proti sevanju mobitelov, tv anten itd.

Tista z “Wireless ubija” pa je dobra … haha

2 08 2016
Lara (14:21) :

Ja to je res wi fi je nevaren ampak enim dol visi kaj se jim bo zgodlo glavno da majo svoj wi fi

2 08 2016
lol (14:24) :

Kaki ste no wi fi je cist vredi zamislite se kaj vse lahko delas ce mas wi fi?

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>