Tbilisi, drugic

2 08 2008

Po nekako ne ravno najbolj navdusujoci Armeniji sva s precej dobro speljano prevozno akcijo zopet prispela v glavno mesto Gruzije, kjer sva se takoj pocutila bolj domace in Tbilisi nama je ocitno od prejsnjega obiska mocno prirasel k srcu in ce sem v prvi objavi trdil, da v tem mestu zagotovo ne bi zivel, bi si po novem obisku upal to trditev zavrniti in dopustil tudi to moznost.

Mesto je po premaganju zacetne izgubljenosti in neorientiranosti fantasticno in zares vsebuje nek zanimiv sarm, ki ga po odstranitvi vseh pretiranih skrbi kmalu zacutis. Z metrojem prides izjemno enostavno na vse pomembnejse lokacije (Metro vozovnica stane 0,15 eur) in z veseljem sva se zopet sprehodila po starem delu mesta, pojedla kak khachapuri in zopet prebivala v enakem homestayu pri preko 70 let stari Dodo, ki je lastnica najbrz najvecjega zalogaja koristnih popotovalnih informacij v angleskem jeziku. Morda sicer tokrat ni bilo vec popolno sprosceno ozracje med stanovalci hise kjer sva prenocevala in debate o Abkhaziji niso bile redkost. A zaenkrat ni se nobenih sledu o kakrsnihkoli resnejsih premikih.

Preden sva pot nadaljevala proti Azerbaijanu, sva imela se kar nekaj casa, saj nocni vlak Tbilisi zapusti okoli 5. ure popoldne. En dan poprej sva si odsla rezervirati karto in za posteljo v drugem razredu in kake 16 ur voznje odstela slabih 20 eur. Za naslednji dan pa sva se odlocila, da obisceva znamenite kopeli in izkusiva gruzijsko masazo, ki naj bi bila nekaj posebnega. Ze samo ime Tbilisi pomeni nekaj v zvezi s toploto, in sicer s toploto vode, ki vre na povrsje. Znamenite banje se nahajajo v enem najstarejsih delov mesta in so lahko opazne zaradi njihove posebne vesoljske oblike.

Takoj po vstopu v kopeli se ves svet spremeni in pricakajo te luksuzni podzemni prostori opremljeni z usnjenimi kavci, majhnimi mizicami in stenami iz modrega mozaika. Za eno uro privatne sobe sva odstela slabih 20 eur in se vsak po 5 eur za masazo. V privatni sobi so zopet kavci, televizija, ventilator, lastni wc in vse na dokaj visokem nivoju ter kar je najbolj pomembno lasten mali bazencek s termalno vodo, ki jo zaradi vsebujocega zvepla kaj kmalu dobis v nosnice saj je na zalost dokaj neprijetnega vonja, ki pa se ga scasoma navadis. Oblekla sva kopalke, ceprav je najbrz v navadi bolj gola varianta a tega sistema pac ne poznava. Ze sam prehod v sobo z bazenckom te prizadane z vrocinskim udarom, sama voda pa je skoraj da primerna za kuhanje. Vstop v bazencek je dokaj tezaven, ker je enostavno prevec vroce, ko pa si enkrat potopljen pa kakih 10 minut ni vec problemov, potem pa te kmalu zacne zopet najedati vrocina. Ze vsa sparjena sva cakala na maserje, ki pa jih ni in ni bilo, zato sva uporabila prirocen telefon v sobanah ter poklicala.

Najprej je prisla zenska, katere namen je bil masiranje Tine. Vse skupaj je bilo precej prijetno na pogled in v principu gre za drgnenje po celem telesu in s tem odstranitev cim vecjega dela umazanije, ki se ti nabere na kozi. Vmes te namili s posebno peno, ki jo pripravlja na prav poseben nacin, ki ga ni prav enostavno opisati. Vse skupaj je izgledalo super in prav veselil sem se trenutka ko bom na vrsti.

Zenska je odsla in poklicala moskega, ki bo masiral mene. In res potrka in vstopi starejsi gruzijec, prav nic elegantno in nickaj obicajni masazi podobno se zacne slaciti in oblece kopalke, meni pa ukaze naj jih snamem. Nisem si drznil ugovarjati in stal sem razgaljen pred strah vzbujajocim gruzijcem katerega prva poteza je bila silovit udarec po mojem hrbtu. Raztegoval mi je roke in me pretepal ter prav brez obcutka drgnil z grobo cunjo ter iz mene spravljal umazanijo. Ko sem se vsaj malo sprostil pa je zadeva seveda zafunkcionirala in zeljeni ucinki gruzijske masaze so prihajali na plan. Tudi meni je naredil posebno peno in me namilil ter morda se nekajkrat kresnil, da je odmevalo po sobanah. Ze ves prekurjen od vrocine in obdelovanja pa sem se znasel se pod mrzlim tusem kjer pa je udarila katarza in ves postopek je bil koncan. S Tino sva se malce pomigala v bazencku, si privoscila se kak mrzel tus in z nasmeskom ter izjemno gladko kozo zapustila kopeli. Super izkusnja, ki jo bova po naslednji vrnitvi v Tbilisi brzkone ponovila. Odsla sva se na khachapuri in se pocasi odpravljala proti vlaku za Azerbaijan, na poti do katerega sva spoznala se Matt-a iz Avstralije in Ano Lucille iz Francije, ki sta se prav tako odpravljala v Baku.

Gruzijska masaza

Ostale fotke iz drugega obiska Tbilisija so v galeriji v mapi “Tbilisi 2, Georgia”.


Dejanja

Informacije o objavi5 odzivov v “Tbilisi, drugic”

3 08 2008
domovoj (09:10) :

Ja, legenda pravi, da je kralj Vahtang Gorghasali nekoč ustrelil fazana v letu. Ko ga je našel, je bil ta kuhan, ker je padel točno v izvir tople vode. Na tem mestu je potem dal kralj zgraditi mesto Tbilisi (tbili=toplo).

S tem vlakom Tbilisi-Baku sem tudi jaz (zelo prijetno) potoval. Pa še ena anekdota. Ko sem na železniški postaji v Tbilisiju preverjal, kateri vlak je moj, je k meni pristopila skupinica popotnikov in me nagovorila v slovenščini. Seveda sem se močno začudil, kako za vraga so vedeli, da sem tudi jaz Slovenec. “V denarnici smo opazili tvoje zavarovanje za Vzajemno.” je bil odgovor. :)))

3 08 2008
Jakob (13:33) :

A Joste… Tole pa zgleda, kot če bi te zmasirala “roka s kmetov” in bi te polil z besniškim potočkom:) Bliža se Besnenje 2008…aja, Eržo prav, da radio dela, ni da ni… Jest sm ga pa včerej vijačil drumlo na minimal elektro masovki v …v .. v Gorenji vasi… Je blo kr gut:) Tko je tud debelak opisov:)… Eržo je pa do zjutrej ruvov maline:)
Ajdee

3 08 2008
joste joste (20:40) :

@domovoj: sem prebral legendo da, v enem izmed tbilisijskih podhodov, ampak ko se spravim pisat blog se je tezko vsega spomnit in tudi biti tako natancen. Hvala za dodatek : )

@jakob: hehe hudo, pol je vse po starem. Morda bi bilo bolje, da bi tale prosti cas izkoristili in leteli na kak trip za vsaj 14 dni amapk itak klasika je pac klasika. Me veseli da se je online sistem vzpostavil, bo pa do lansiranja preteklo se mnogo Save. Ocitno pa je da roke s kmetov niso dobre samo za kmecka opravila ; ) Pozdrav kru!

3 08 2008
Jakob (21:59) :

@Joste: Sej, trip se pa obeta, mal z Eržotam že kontava, da bi spizdila za dobr mesc v tretji svet:) Tm, December – Januar. Ampak v izi v lajfu…pozdravi tudi boljšo polovico.

3 08 2008
joste joste (22:30) :

@jakob: Vaju drzim za besedo in upam da kaj nakontata, ker se take stvari resno splacajo. Itak pa to ze neprestano trobim ; ) Pozdravlja te tudi boljsa polovica. Uzivejte, slismo kmalu!

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !