Vojna v Gruziji

9 08 2008

Vse je potekalo mirno in pozno dopoldne sva iz Bakuja dospela v Tbilisi, tam pa sva v najinem guesthousu izvedela novico, da se je zadeva kvalitetno zakomplicirala in da so v Juzni Osetiji izbruhnili hudi nemiri. Od takrat naprej se je samo se stopnjevalo in na televizijskih ekranih sva spremljala nove in nove novice siritve problemov. Sicer v Tbilisiju ni bilo cutiti, da bi se kar koli dogajalo, morda je bilo le prizganih nekaj TV-jev. Vseeno pocutje ni bilo roznato in zacela sva se sprasevati o zapustitvi Gruzije, ceprav imava polet iz glavnega mesta cez 2 dni.

Sledilo je vrtenje telefonov in klicanje ambasad, letalskega prevoznika, domacih in tako naprej. Novice so se spreminjale iz minute v minuto in nihce ni tocno vedel kaj se pravzaprav dogaja. Kmalu sva izvedela, da vojaski posegi niso omejeni le na Osetijo, ampak so se razsirili tudi izven nje, predvsem v mesto Gori, kjer sva bila kake 3 tedne nazaj. Kmalu je popuscala tudi flegmaticnost domacinov in nekaj ostalih turistov je spakiralo nahrbtnike in odslo proti Armeniji. Midva sva prav tako razmisljala o tem, vendar po novicah iz Poljske ambasade, da naj ne zapuscamo mesta zvecer ali ponoci, sva tam ostala.

Kar nekaj popotnikov se nas je nabralo in posedali smo na vrtu guesthousa v precej mirni in razposajeni debati, ki je kmalu zasla od vojne tematike proti bolj prijetnim temam. Kakih novih novic ni vec bilo in nihce ni zagotovo vedel ali se lahko kaj dogodi tudi Tbilisiju. Naslednji dan pa so zacele prihajati vedno hujse novice, da so Rusi bombardirali Poti in tamkajsnje pristanisce in Gori, kjer je prislo tudi do civilnih zrtev. Po obisku internet kafeja sva ugotovila, da je vecina poletov iz Tbilisija odpovedana in razloga za cakanje v Gruziji torej ni bilo vec. Pametno je bilo odditi in to smo po dokaj hitrem postopku tudi storili. Vsedli smo se vtaksi in se brez vecjih problemov znasli na gruzijsko-armenski meji, do katere vodi cesta juzno od Tbilisija. Severno ni priporoclivo hoditi.

Precej nenavadno je bilo spremljati otvoritev Olimpijskih iger na eni televiziji in vedno bolj negativne novice iz Gruzije na drugi. Tudi naslednji dan so domacini dobivali javljanja vsake pol ure, vmes pa so si lahko privoscili ogled rokometne tekme, ki tako ali tako ni nikogar zanimala. Midva sva imela celo tako sreco, da so nama Austrian airlines odobrile letalsko karto iz Yerevana brez doplacila zaradi hudih okoliscin. Iz Armenije letiva ze jutri zgodaj zjutraj in ko prideva domov bova najbrz takoj sedla pred TV in zacela spremljati kaj se dogaja v Gruziji, drzavi ki nama bo zaradi njenih ljudi, naravnih lepot in na splosno vsega se dolgo ostala v spominu. Upam, da se vojno stanje cim prej konca.

Kakih fotk iz teh dveh dni zal nimam, ostale pa so v galeriji.


Dejanja

Informacije o objavi10 odzivov v “Vojna v Gruziji”

9 08 2008
Dajana Dajana (18:56) :

Mislim, da je to povezano. Vojna in OI. :(

9 08 2008
Pris Pris (19:10) :

No, priložnost so zagrabili že tudi Abhazijci. Mislim, da krize še ne bo kmalu konec, samo še bolj se bo zakomplicirala.

9 08 2008
john (19:15) :

Ej, a ti sploh vedo zakaj se streljajo? O čem se sploh gre? O_o

9 08 2008
Pris Pris (19:23) :

:roll:

9 08 2008
teoo (20:20) :

john, oni že, zate pa nisem prepričan.

9 08 2008
ametist (21:35) :

Katastrofalno je to, da so Rusi sprejeli odcepitev nekdanjih republik SZ, sedaj so si pa premislili?

9 08 2008
domovoj (21:46) :

Jeba. :(
Srečno pot domov!

9 08 2008
joste joste (23:06) :

@domovoj: Hvala, sva ze na letaliscu u Yerevanu in ni bilo posebnih problemov. Upam da bo kmalu spet mogoce brez skrbi zaiti v te konce, ker je res super regija.

11 08 2008
a. (06:54) :

Hej…spremljala sem vajin blog…super res. Uzitek je bilo brati vedno nove in nove poste…. :9

Vesela sem, da sta srečno prišla domov…

pozdrav, a.

3 10 2008
jupi (13:58) :

Ja tut jaz kar redno preberem te dolgočasne bloge,…. joke, sploh niso dolgočasni,
En takih je tut angleški i-am-bored.com, sam tale vajin je velik boljši;) pa še v slovenščini je, hehe le tko naprej igra,
igre ….

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !